torsdag 24. februar 2011

spørsmål og svar

Hvilke restauranter vil du anbefale som ligger i Ag. Marina og inn mot Platanias?
- Selv om jeg har feriert mye på dette stedet her tror jeg faktisk at jeg kan telle på en hånd hvor mange ganger jeg har spist på restauranter i Agia Marina. Men. Det ligger en restaurant rett ovenfor Alexandra Beach hvor de serverer utrolig god bulgarsk mat. Har kun vært der en gang men håper og dra tilbake dit. Eeeh.. tynn anbefaling men jeg kan ikke skryte på meg særlig mye kunnskap om Agia Marina. Dessverre.
Hva vil du anbefale å gjøre om du har ei uke alene til og gjøre hva du vil, og man vil se mer av Ag. Marina og Platanias?
- Lange, later dager på stranden er alltid en hit. Men etter en stund får man naturlig nok litt spring i føttene. Gå turer! Gå langs stranden barbent. Gå langs veien, se på turister med sokker i sandalene, grekere som råkjører, le av de masete innkasterne. Eller gå en tur opp i gamlebyen for og se på utsikten, bli sjarmert over de små husene, de gamle greske damene og trekk inn den gode, kretanske atmosfæren. Velg ut forskjellige lunsjsteder og restauranter man alltid har hatt lyst til å stikke innom. Bestill noe man vanligvis ikke ville bestilt. Er man alene kan man gjøre akkurat slik man vil, uten og måtte ta hensyn til andre enn seg selv. Nyt det!
Er det mest vanlig med deltidsjobber i sesongen? Hva får man sånn ca i lønn pr. dag eller pr. uke?
- Når sommeren er i gang for fullt jobber de fleste til hodet snurrer rundt. De fleste snackbarene åpner tidlig om morningen og er åpent til alle har trukket seg tilbake til hotellet for og freshe seg opp til kveldens festligheter. Mens flere restauranter åpner morningen/formiddagen og har åpent helt til siste gjest tar kveld. De fleste jeg kjenner jobber nesten døgnet rundt. Jeg der i mot kavet meg fint gjennom min første jobbsesong med ordentlig god lønn (Kretastandard) og korte arbeidstimer. Nå til sommeren blir det spennende og se hva som skjer på min front.
Det med lønn kommer det helt an på. Hvor lenge har man jobbet der, har man gode kontakter, deler man tipset mellom de ansatte og lignende. Noen avtaler lønn pr. dag, noen pr. time. Det er virkelig ikke sikkert og si. Jeg vet såpass at den kan ligge på alt mellom 3 – 10 € i timen. Mest sannsynlig heller det mer mot 3 enn 10 €. Men det skal sies, at hvis man kommer hit fra for eksempel Norge og skal jobbe en sesong, så er opplevelsen mye mer verd enn pengene.
Er det kaldt og bo der om vinteren?
- JA! Når det er på sitt kaldeste i verdt fall. Da snakker vi rundt 10 grader (hvis vi ser bort i fra den dagen det snødde, da var det nede i 6 – 7 grader). Og de få gradene kan ikke sammenlignes med 10 grader i Norge, ikke i det hele tatt. Her har vi ikke isolasjon i husene, få har varme i gulvet, klimaet er helt forskjellig. På det verste sov jeg med superundertøy, ullsokker, fleecepledd OG dundyne. Invester i en god varmeovn og et par tøfler, så går alt bra! Selvfølgelig er det ikke vinter hver uke. Noen dager har vi 16 - 17 grader og sol!
Hva gjør alle om vinteren når turistsesongen er over og det er bare fastboende igjen? Er det mange som benytter tiden til å reise andre steder?
- Noen jobber. Noen har fri. Noen går skole. Noen sover. Noen trener. De fleste gjør alt man ikke fikk tid til i løpet av sommeren. Det er nok en del som reiser ut i verden ja, det er jo nå de fleste har ferie.
Den tiden du bodde på hotell, hva lå prisen på? Er det bedre og kaste seg ut i det greske ”leieboer-markedet”, eller er det bedre å benytte seg av et hotell hvis man skal være på Kreta over lengre tid?
- Alt på Kreta handler egentlig om hvor gode kontakter man har. Vennepris er alt. Jeg for min del har opparbeidet et fint nettverk opp gjennom årene, så den tiden jeg bodde på hotell betalte jeg 15€ dagen, noe som endte opp på 450€ i mnd. Ganske fin pris med tanke på at det var et hotellrom som ble rengjort en gang i uken, i tillegg til at det var sommertid. Men det kan fort bli dyrt å bo på hotell over lengre tid, så jeg vil anbefale å kaste seg inn i det greske leieboer-markedet. Jo tidligere man finner en plass å leie, jo bedre og billigere blir det. Når sommeren kommer nærmere skrur de opp prisene. Løp og ”kjøp”!
Hvilken mnd er det best å reise til Kreta når det ikke er smekka fullt av turister på hotellene, men varmt? Hvor lang tid tar det å gå fra Gerani til Platanias? Hvor lang tid tar det fra Gerani til Elafonissi?
- I september bruker det og være veldig fint, litt roligere enn midt på sommeren. Eventuelt slutten av august, siden da har de fleste begynt på skole og slikt. Mai kan være litt ustabilt, så slutten av sommeren er nok best. Jeg har aldri prøvd å gå den strekningen, men med bil tar det ikke mer enn 5 minutter. Så det skal nok ikke ta såå lang tid til fots. Jeg tror ikke du skal satse på å bruke beina når du skal til Elafonissi ;) I sommer kjørte vi fra Platanias til Elafonissi og ta tok det en time og et kvarter. Men vi kjørte med privatbil, de arrangerte turene med buss tar nok litt lengre tid.

2 kommentarer:

  1. Godt svart :)

    Er ikke lett å svare på hotellspørsmål osv siden man faktisk ikke har så mye erfaring fra hver og ett hotell.

    SvarSlett
  2. Det tar ca 15min å gå fra Gerani til Platanias, det e ikkje så langt :)

    SvarSlett